+48 91 312 40 27 kontakt@parafiakolbacz.pl

Blog

Flexile News & Stories

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings.
Tydzień Cysterski w Kołbaczu – historia, tradycja i smaki średniowiecza

Tydzień Cysterski w Kołbaczu – historia, tradycja i smaki średniowiecza

Od 21 do 27 września 2025 roku odbył się Tydzień Cysterski w Kołbaczu – wyjątkowy cykl spotkań, wykładów i warsztatów. Każdy dzień miał inny temat: konserwacja zabytków, historia Słowian, działalność Spichlerza Sztuki, a także kulinarny finał z potrawą Klasztorna kapusta po cystersku i wędzonymi rybami. To wydarzenie zgromadziło mieszkańców, turystów i pasjonatów historii.

czytaj dalej
Organizacja życia codziennego w klasztorach cysterskich – praca, modlitwa i reguła św. Benedykta

Organizacja życia codziennego w klasztorach cysterskich – praca, modlitwa i reguła św. Benedykta

Codzienność w klasztorach cysterskich to harmonijne połączenie modlitwy, pracy i ciszy. Reguła św. Benedykta wyznaczała rytm dnia – od nocnych modlitw po obowiązki w polu, warsztatach i refektarzu. Dzięki temu cystersi stali się nie tylko wspólnotą religijną, ale też twórcami gospodarczego i kulturowego rozwoju Pomorza Zachodniego.

czytaj dalej
Jezioro Miedwie i cystersi – opowieść o wodzie i pracy

Jezioro Miedwie i cystersi – opowieść o wodzie i pracy

Jezioro Miedwie nie jest tylko dziełem lodowca. To także rezultat pracy cystersów z Kołbacza, którzy w średniowieczu przekształcili je w spiżarnię regionu. Dzięki systemowi tam i jazów podnieśli poziom wody, stworzyli poldery, rozwinęli hodowlę ryb – w tym legendarną sieję miedwiańską – i napędzali młyny. Ich dziedzictwo widać w krajobrazie do dziś.

czytaj dalej
Tydzień Cysterski w Kołbaczu – historia, smaki i spotkania, których nie można przegapić!

Tydzień Cysterski w Kołbaczu – historia, smaki i spotkania, których nie można przegapić!

Od 21 do 27 września 2025 w Kołbaczu odbędzie się Tydzień Cysterski w Kołbaczu – wyjątkowe wydarzenie łączące historię, sztukę i kulinaria. W programie znajdziesz wykłady ekspertów, spacer z przewodnikiem po opactwie, żywą lekcję historii oraz warsztaty kuchni średniowiecznej z degustacją potraw. To szansa, by poczuć klimat dawnych wieków i odkryć dziedzictwo cystersów na nowo.

czytaj dalej
Legenda o miedwiańskiej siei

Legenda o miedwiańskiej siei

Jezioro Miedwie kryje nie tylko piękno przyrody, ale i legendę o niezwykłej rybie – siei miedwiańskiej. Opowieść o włoskim opacie, który oddał duszę diabłu w zamian za smak ulubionej potrawy, od wieków rozpala wyobraźnię mieszkańców Pomorza. Spryt mnichów, Diabelski Kamień i srebrzyste ryby w głębinach jeziora sprawiają, że historia ta żyje do dziś.

czytaj dalej
Opactwo Esrum i jego związek z Kołbaczem

Opactwo Esrum i jego związek z Kołbaczem

Opactwo Esrum na Zelandii w Danii było klasztorem macierzystym Kołbacza – jedynej fundacji cysterskiej na Pomorzu z korzeniami duńskimi. To stąd przybyli mnisi, którzy ukształtowali życie religijne, gospodarcze i architektoniczne regionu. Dziś Esrum pełni rolę centrum kultury, a Kołbacz zachowuje unikatowe ślady tej wspólnej historii.

czytaj dalej
Rozeta – gotycki klejnot Pomorza

Rozeta – gotycki klejnot Pomorza

W sercu dawnego opactwa cystersów w Kołbaczu stoi wyjątkowy budynek – Dom Konwersów, jeden z najlepiej zachowanych świadków średniowiecznej codzienności. To właśnie tutaj mieszkali i pracowali bracia zakonni, którzy – choć nie uczestniczyli w pełnym życiu liturgicznym klasztoru – swoją ciężką pracą podtrzymywali jego potęgę i samowystarczalność.

czytaj dalej
Dom Konwersów

Dom Konwersów

W sercu dawnego opactwa cystersów w Kołbaczu stoi wyjątkowy budynek – Dom Konwersów, jeden z najlepiej zachowanych świadków średniowiecznej codzienności. To właśnie tutaj mieszkali i pracowali bracia zakonni, którzy – choć nie uczestniczyli w pełnym życiu liturgicznym klasztoru – swoją ciężką pracą podtrzymywali jego potęgę i samowystarczalność.

czytaj dalej
Warsztaty cysterskie: kiszonki i musztarda – smaki średniowiecznego Kołbacza

Warsztaty cysterskie: kiszonki i musztarda – smaki średniowiecznego Kołbacza

Już wkrótce zaprosimy Was na kolejne warsztaty cysterskie „Kiszonki i musztarda” w ramach cyklu „Życie w Zakonie Cystersów”. Wspólnie poszukamy odpowiedzi na pytania: czy średniowieczni mnisi znali musztardę, jak doprawiali potrawy i w jaki sposób przechowywali żywność? To spotkanie połączy historię z praktyką, a przy okazji dostarczy dużo dobrej zabawy.

czytaj dalej
Legenda o „płaczącej ścianie” w Kołbaczu

Legenda o „płaczącej ścianie” w Kołbaczu

W kołbackim klasztorze od wieków kryje się niezwykła tajemnica. Jedna ze ścian pozostaje wiecznie wilgotna – jakby spływała łzami. Legenda głosi, że to ślad po Jarowicie, chłopcu z Dąbia, którego los naznaczył sieroctwem i nieszczęśliwą miłością. To właśnie jego łzy miały wsiąknąć w mur klasztoru, czyniąc go Płaczącą Ścianą.

czytaj dalej